Skovila skala
7. feb. 2023,
Nav komentāru
Skovilu skalā čili pipari ir sarindoti pēc asuma. Tos mēra skovila asuma vienībās, (Scoville heat units - SHU). Skovilus mēra pēc kapsaicīna koncentrācijas čili piparos, kapsaicīns ir viela kas rada asuma, jeb sāpju sajūtu tos ēdot. Skala ir nosaukta tā izveidotāja vārdā. To izveidoja Wilbur Scoville, Amerikāņu farmaceits, 1912.gadā. Skovila vienību skaits apzīmē, cik reizes čili pipara ekstrakts jāatšķaida ar cukurūdeni, līdz kapsaicīnu vairs nevarot sagaršot.
Skalas amplitūda ir no 0 – 16 000 000 SHU.
- Arī paprika ir šajā skalā, to apzīmē 0 vienībām.
- Mums labi pazīstamajam "Halapenjo" šķirnes pipariem ir no 2500 - 8000, skovilu vienību.
- "Kayena" šķirnes pipariem ir no 30 000 - 50 000, skovilu vienības.
- "Habanero" šķirnes pipariem ir no 100 000 - 577 000, skovilu vienības.
- Pasaulē asākajam piparam "Carolina Reaper" ir no 1 400 000 - 2 200 000, skovilu vienības.
Protams tie ir tikai skaitļi, bet cilvēki kas regulāri uzturā lieto čili piparus ar laiku pierod pie čili piparu asuma. Tātad tie var vairāk nelikties tik asi un tos var brīvi ēst. Bet ja nav iegūts rūdijums pret čili pipariem, tad labāk sākt ēdot maigāka tipa čili piparus un lēnām kāpt pa skovilu skalu uz augšu.
Nebaidies no čili pipariem!
Pirkumu grozs
Pirkumu grozs ir tukšs.